Uitslag gemeenteraadsverkiezing
Samenvatting
Op 14, 15 en 16 maart stemde Utrecht voor de gemeenteraad. GroenLinks behaalt net als in 2018 de meeste stemmen, gevolgd door D66 en VVD. De opkomst is lager dan vier jaar geleden.
Op maandag 14 en dinsdag 15 maart openden in elke wijk twee stembureaus voor vroegstemmen. Op woensdag 16 maart konden kiezers bij 220 stembureaus in de stad terecht. Kiezers maakten hun keuze tussen 20 partijen, waarvan 14 eerder meededen aan de gemeenteraadsverkiezing in Utrecht. De 450 kandidaten streden om een van de 45 raadszetels.
GroenLinks behaalt meeste stemmen, Volt grootste nieuwkomer
- GroenLinks is de grootste partij met 18,5% van de stemmen. Bij de verkiezing in 2018 was dit 23,0%. GroenLinks is in acht van de tien Utrechtse wijken de grootste partij. D66 is de tweede partij in Utrecht met 16,3% van de stemmen. VVD blijft de derde partij met 9,4% van de stemmen. D66 is de grootste partij in Leidsche Rijn, VVD in Vleuten-De Meern.
- Partijen met meer stemmen dan vier jaar geleden zijn PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Student & Starter. Alleen die laatste weet dit niet om te zetten in een extra raadszetel. Net als de grote drie partijen verliezen ook DENK, ChristenUnie, SP, PVV en Stadsbelang Utrecht stemmen. Voor DENK en SP betekent dit ook het verlies van een raadszetel.
- Nieuwkomers doen het goed. Van de zes nieuwe partijen scoren Volt, BIJ1 en EenUtrecht elk meer dan 2% van de stemmen. Volt is met 5,7% van de stemmen de zevende partij van de stad geworden. De partij behaalt daarmee drie zetels. BIJ1 en EenUtrecht krijgen allebei één zetel.
- Van de vijf partijen zonder zetel kreeg Forum voor Democratie 1,2% van de stemmen, gevolgd door Piratenpartij, Belang van Nederland, Socialisten Utrecht en Blanco (Van de Wal).
Tellingsbestand en data
- De uitslag per kandidaat en per stembureau is terug te vinden in het tellingsbestand.
- Op de online databank Utrecht in Cijfers is de uitslag voor de stad en wijken beschikbaar.
Aantal zetels en stemmen per partij
Opkomst
Opkomst in Utrecht 56,3%, lager dan vier jaar geleden
Landelijk is de opkomst ook lager: voorlopig 50,3% ten opzichte van 55,0% in 2018. Van de vier grote steden heeft Utrecht de hoogste opkomst. Bij de Tweede Kamerverkiezing in 2021 en Provinciale Statenverkiezingen in 2019 brachten respectievelijk 81,7% en 60,9% van de stemgerechtigden in Utrecht hun stem uit.Landelijk is de opkomst ook lager: voorlopig 50,3% ten opzichte van 55,0% in 2018. Van de vier grote steden heeft Utrecht de hoogste opkomst. Bij de Tweede Kamerverkiezing in 2021 en Provinciale Statenverkiezingen in 2019 brachten respectievelijk 81,7% en 60,9% van de stemgerechtigden in Utrecht hun stem uit.
Ontwikkeling opkomstpercentage
Opkomst hoog in Binnenstad, Oost en Noordoost
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing verschilt per wijk. In de wijk Binnenstad is de opkomst het hoogst (84,6%). Dit is exclusief de drie stembureaus op Utrecht Centraal. In de wijken Oost (72,5%) en Noordoost (70,7%) is de opkomst ook hoog. In de wijken Overvecht (35,2%), Noordwest (43,7%) en Zuidwest (45,7%) is de opkomst relatief laag.
Utrechters konden in elk stembureau en in elke wijk hun stem uitbrengen. De opkomst per wijk is gemaakt op basis van het aantal toegelaten kiezers per wijk. Bij de opkomst per wijk is daarom sprake van een onzekerheid.
Opkomst per wijk
Stemverdeling
158.070 stemmen uitgebracht
Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad waren 280.577 Utrechters stemgerechtigd. In totaal zijn er 158.070 stemmen uitgebracht, waarvan 157.425 stemmen op een partij, 334 blanco stemmen en 311 ongeldige stemmen.
Details van de verdeling van de stemmen
Uitslag partijen
GroenLinks in wijk Zuid sterkst aan kop
In onderstaande grafiek is de uitslag van de gemeente Utrecht (totaal) en per wijk opgenomen. De uitslag van wijk Binnenstad is exclusief de stembureaus op Utrecht Centraal, deze zijn apart weergegeven.
Utrechters konden in elk stembureau en in elke wijk hun stem uitbrengen. De uitslag per wijk is gemaakt op basis van de uitgebrachte stemmen bij de stembureaus in de wijk. Deze stemmen zijn niet alleen uitgebracht door inwoners van de wijk.
Met de pijltjes of het uitklapmenu is het mogelijk om te wisselen tussen de wijken.
Uitslag per wijk
GroenLinks in acht wijken de grootste partij
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing in 2018 was GroenLinks in zeven Utrechtse wijken de grootste partij. In Overvecht was DENK toen de grootste partij, nu is dat GroenLinks. Net als in 2018 is D66 de grootste in Leidsche Rijn en VVD in Vleuten-De Meern.
In onderstaande kaart is het mogelijk om te wisselen tussen de verschillende verkiezingen.
Grootste partij per wijk
GroenLinks wederom de grootste partij
De zes grootste partijen groeien naar elkaar toe. Het percentage stemmen op de grote drie partijen neemt af, terwijl de drie subtoppers juist groeien. Vanaf 2000 is er vaak een wisseling van de partij met de meeste stemmen: Leefbaar Utrecht, Partij van de Arbeid, D66 en GroenLinks.
Ontwikkeling stemverdeling partijen (>6% in 2022)
GroenLinks bij 56% van de stemlocaties grootste partij
Onderstaande kaart is gemaakt op basis van de uitgebrachte stemmen op woensdag 16 maart. Exclusief vroegstemmen. Stembureaus op eenzelfde locatie zijn samengevoegd. Bij zeven stemlocaties waren de meeste stemmen voor twee partijen.
Grootste partij per stemlocatie
Provincie: Lokale partij in 15 gemeenten de grootste
De provincie Utrecht bestaat uit 26 gemeenten. GroenLinks is de grootste partij in Utrecht en in de daaraan grenzende gemeenten Nieuwegein, De Bilt en Zeist. Lokale partijen zijn sterk in opkomst. In 2018 was bij vijf gemeenten een lokale partij de grootste, in 2022 is dat bij vijftien.
De uitslagen van Leerdam, Vianen en Zederik zijn voor GR18 bij elkaar opgeteld en gepresenteerd als Vijfheerenlanden.
Uitslag per gemeente van de provincie Utrecht
Uitslag kandidaten
Lijsttrekker GroenLinks kandidaat met de meeste stemmen
De kandidaat met de meeste stemmen in Utrecht is de lijsttrekker van de grootste partij: Julia Kleinrensink (GroenLinks) kreeg 13.501 stemmen. Zij wordt op ruime afstand gevolgd door Susanne Schilderman (D66) en Jantine Zwinkels (CDA).
Top 10 kandidaten met de meeste stemmen
Bij vier partijen niet de lijsttrekker met de meeste stemmen
De drempel om met voorkeursstemmen gekozen te worden in de raad is 875. Met de pijltjes of het uitklapmenu is het mogelijk om te wisselen tussen de partijen.