Image
Overvecht

Inleiding en leeswijzer

Inleiding

Voor u ligt de zesde monitorrapportage voor Samen voor Overvecht. Binnen de wijkaanpak hanteren we de Utrechtse manier van sturen en verantwoorden. We ontwikkelen samen met onze partners de aanpak stap voor stap, volgen de beweging en sturen bij waar nodig. Deze rapportage geeft de meest recente cijfers, waar mogelijk duiding van deze cijfers en conclusies op basis van beide. Deze rapportage is input voor vervolggesprekken met bijvoorbeeld de wijkcoalitie Samen voor Overvecht, het Wijkplatform Overvecht en andere overlegtafels over de ontwikkelingen op de ambities voor Samen voor Overvecht en de sturing daarop.


Cijfers op indicatoren en duiding 

Binnen Samen voor Overvecht gebruiken we de indicatoren om te kunnen sturen. Dit doen we door de ontwikkelingen te volgen en te spiegelen met professionals en bewoners in de wijk. Hiervan leren we met elkaar wat werkt en wat niet werkt en kunnen we bijsturen. We rapporteren dus niet alleen over de cijfers, maar ook over een duiding van de cijfers door betrokkenen. Dit jaar missen we de nieuwe cijfers uit de Inwonersenquête. Dat komt omdat deze tweejaarlijks wordt gehouden. Ook zijn er voor de verschijning van deze rapportage nog geen nieuwe cijfers van het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR). We hebben dan ook niet voor alle indicatoren in de monitor nieuwe cijfers. We hebben ervoor gekozen om de meest recente cijfers (uit de meting van 2023) te laten staan, zodat er wel een compleet beeld wordt gegeven.

Bij alle ambities vergelijken we de cijfers van Overvecht met het gemiddelde van de stad. Voor een aantal indicatoren is ervoor gekozen om alle wijken weer te geven. 

Afgelopen jaar hebben we minder kenniskringen kunnen organiseren dan in voorgaande jaren. Dat komt omdat er tegelijkertijd workshops in de wijk werden georganiseerd om de ambities van Samen voor Overvecht aan te scherpen door middel van de verandertheorie-methode. Om professionals en bewoners in de wijk niet te overvragen, hebben we de bespreking van de indicatoren zoveel mogelijk geïntegreerd in de workshops. 

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid en Regio Deal vitale wijken

Overvecht is ook één van de focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Ook binnen het NPLV wordt gewerkt aan monitoring en het vaststellen van indicatoren. We proberen dit zo veel als mogelijk aan te laten sluiten bij de monitoring van Samen voor Overvecht.

Sinds 2020 werken we binnen de Regio Deal Vitale Wijken Overvecht, Batau en Vollenhove aan versterking van de wijkaanpakken in de drie wijken. Binnen de Regio Deal wordt door kennispartners RIVM en GGD gemonitord en er is een kennisdelingstraject met Platform 31. Belangrijk uitgangspunt is dat de monitor voor de Regio Deal aansluit op de monitor Samen voor Overvecht. 2025 is het laatste jaar van de Regio Deal Vitale wijken. We werken momenteel aan een nieuwe Regio Deal onder de naam Vitale Wijken 2.0. Amersfoort krijgt hierin ook een plek met de wijkaanpak in Liendert. Hoe monitoring en kennisdeling vorm krijgt, is nog onderwerp van gesprek. Voor Samen voor Overvecht blijft het uitgangspunt dat dit aansluit op de monitor Samen voor Overvecht en hierop aanvullend is. 

Leeswijzer

Deze monitorrapportage is als volgt opgebouwd. We beginnen met de belangrijkste conclusies op basis van deze monitor en beschrijven de ontwikkeling op de aanpakbrede ambitie van Samen voor Overvecht. Hoofdstuk 1 gaat in op de indicatoren voor de ambitie plezierig wonen in een meer gemengde wijk. Hoofdstuk 2 gaat in op de ambitie perspectief voor de jeugd versterken. In hoofdstuk 3 leest u over de ambitie veilige buurten en in hoofdstuk 4 over de ambitie zorg en ondersteuning dichtbij en op maat. Hoofdstuk 5 gaat in op de laatste ambitie, meedoen en ondernemen.